Een publicatie van: dhr ing Robin Louwerse
Als hosting dan zo belangrijk is, waar moet je dan op letten? Een aantal aspecten komen aan bod in deze publicatie.
Bij Basecode heb je al managed hosting vanaf 59,- ex BTW per jaar. Inclusief SSL, webserver, database en opslag. Voor 28 euro extra heb je ook e-mail. Dat maakt het dan 87,- ex BTW per jaar.
https://basecode.nl/hosting.php
Zodra je met je eigen bedrijf begint loop je al snel tegen "opslag" en "delen" vraagstukken aan. Laagdrempelig aanbod is dan Google cloud opslag of Microsoft drive. En als je daar eenmaal aan begonnen bent dan wordt je naar binnen gezogen in de enorme fabriek van deze aanbieders. En daarna vechten ze elkaar de tent uit. Mail van Microsoft komt niet aan bij Gmail en andersom. Daarnaast markeren ze alles wat van buiten komt als spam. De essentiele vraag die je jezelf moet stellen: waar wil ik mijn mail?
Maar maak die beslissing juist, want als je er eenmaal aan vast zit is het moeilijk alles weer los te maken.
E-mail is onderdeel van je hosting. En e-mail is iets waar je geen gedoe mee wilt. Waar je de mail onderbrengt is dus een belangrijke eerste keuze. Ga je gebruik maken van een mailclient op je computer? Of wil je lekker online je mail bekijken?
POP of IMAP
Bij POP haalt de computer de mail op bij de mailserver en slaat die lokaal op. Dat is handig want dan heb je ook een backup van je mail lokaal staan. Alleen, als je alles in mappen in wilt delen, dan zal als je de hosting verhuisd alle mappen opnieuw moeten indelen. Die backup komt dan erg goed van pas.
Bij IMAP blijft de mail op de mailserver, en zullen ook alle mappen die je gebruikt op de mailserver staan. Je hebt "geen" lokale opslag. Uiteraard zal je computer een lokaal tijdelijk bestand bijhouden, maar dat werkt bij IMAP net iets anders.
Er bestaan talloze webmail clients erg handig als je onderweg bent. Je kunt via de webmail zonder eerst te synchroniseren je mail lezen. Maar meestal zijn het wat simpeler mailclients en soms is er alleen een tekstweergave van de mail. Het ziet er vaak wat minder mooi uit.
Er bestaan ook mailclients die end-to-end encryptie toepassen of zelfs versleutelde bestanden aan kunnen. Een bekende is "Pegasus mail" die met PGP (pretty good privacy) kan werken.
Bij de hosting moet dus een keuze worden gemaakt. De manier dat Microsoft het aanpakt met Office 365 is een erg aggressieve manier van marketing. Als je er eenmaal in zit kom je maar heel moeilijk weer los.
Google doet het met Gmail net wat subtieler. Maar ook daar kom je al snel in de problemen als je tussen verschillende accounts wilt kunnen schakelen.
Kies dus gewoon de e-mail die bij je (managed) hosting hoort. Je hebt dan een e-mail adres met je eigen domeinnaam in de naam.
Als je een website wilt dan wil je ook beveiliging. Je zult er tegenwoordig niet aan (willen) ontkomen om geen beveiligde verbinding te hebben met je website. HTTPS is daarbij het sleutelwoord. Om de extra S op je HTTP verbinding te krijgen moet je een SSL certificaat hebben. Een SSL certificaat bestaat al "gratis". Let's Encrypt is een bekende gratis SSL. Let's Encrypt moet iedere maand worden vernieuwd en dat gaat niet altijd lekker vanzelf.
Een andere optie is een betaald SSL certificaat. Meestal is dat certificaat per jaar. Langere geldigheidsduur kan je wel kopen, maar dan moet je elk jaar toch weer "verlengen". Dus veilig gezegd is de meer dan 1 jaar een administratieve waarbij het technisch ieder jaar wat onderhoud nodig heeft. Een betaalbaar betaald SSL certificaat is Comodo/Sectigo. Het certificaat zelf is tientjeswerk, alleen moet zoals gezegd een technieker daar jaarlijks iets aan doen. De bent dan beide op www.domeinx.nl en op domeinx.nl beveiligd. Wil je ook subdomeinen dan bestaan daar ook SSL varianten voor. Dus eerst even informeren. Je kunt maar 1 certificaat per domein.
Hebben we alles? Nee, je wilt een website of een webshop. Dus ga je marketing doen. En als je marketing wilt dan moet je meten om het goed te doen. Dan wil je ook een database. Gangbaar voor websites is wel een mysql database. Alles bij elkaar kom je uit op:
Een webserver dir dit heeft is vaak een LAMP of WAMP server. De L of de W staat voor Linux of Windows. De AMP staat voor Apache, MySQL en PHP. Eenvoudig beheer is ook slim omdat dat kosten voorkomt. Dan is Direct Admin, Plesk cPanel of dergelijken erg handig.
Een website heeft minimaal 4GB aan interne opslag nodig. En een stukje van een virtuele processor. Gangbaar is 2 tot 4 cores.
Voor het kleinbedrijf (ZZP en KB) is het beter en goedkoper om een hosting te nemen bij een hostingpartij. Als je er verstand van hebt dan kan je een hele hoop zelf. Vergis je echter niet in het beheer van webhosting.
De prijsvechters hebben zeker een markt. Het is ook niet de bedoeling om te namen en shamen. Het hoort in het lijstje overwegingen en imho ben je als ZZP en KB beter af met een hostingpartij die je kan helpen met je vraagstukken en je niet met een "te technisch antwoord" overbluft of zelfs met een kluitje het riet instuurt.
Wanneer je webhosting hebt voor je website of webshop, dan moet je ook wat dingen eisen:
Wil je meer weten of heb je hogere eisen aan je webhosting zoals loadbalancing, high availability, uptime garanties en SLA, synchronisatie tussen datacentra en dergelijke. Het begint met de paarse knop hieronder.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
dhr ing Robin Louwerse
06226555992
info@tmmg.nl
https://tmmg.nl
Maasdijk 246
4827MA
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Software onwikkeling sneller en goedkoper door modulair maatwerk. Op maat voor uw proces door onze software developers.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Database connection
Veiligheid en veilig werken
Transport
Veiligheid
EHBO, AED, PBM, BHV
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.