Een publicatie van: ing Robin Louwerse
Een Google sitemap kan je zelf actief aan Google aanbieden. Normaal gezien komt Google eens in de 6 weken langs om een nieuwe index van je website te maken. Heb je een statische website dan verliest Google interesse. Heb je veel nieuws te melden dan komt Google vaker langs. In de sitemap kan je ook aangeven hoe vaak Google nieuws kan verwachten. Let op! Als je vaker nieuws beloofd, moet je het ook telkens leveren. Anders verliest Google weer de interesse. Het omgaan met je Google sitemap moet dus regelmatig aangepast worden.
Minimaal moet er in de sitemap de link naar je pagina staan. Dat wordt voorzien van een aantal indicatoren.
Met deze eigenschappen kan je aan Google een hoop vertellen. Je geeft de link op van je webpagina, je geeft op wanneer deze het laatst is aangepast, je geeft aan wat de verwachte frequentie is van aanpassingen en je geeft een prioriteit van de pagina op.
Wanneer je een webpagina aanpast verandert de datum van "last modification". Er zal op die datum een percentage van de totale pagina zijn veranderd. Als je opgeeft dat de pagina is veranderd dan moet de pagina ook zijn veranderd. In ieder geval een aantal % van de woorden moet in een andere volgorde, andere woordkeuze anders zijn of een extra alinea zijn toegevoegd ten opzichte van de laatste indexering. Daarbij is "PHP programmeur Breda" anders dan "Breda PHP programmeur".
Wanneer je aangeeft dat de change frequency 1 week is, zal Google vaker terugkomen. Je moet er dan voor zorgen dat Google niet teleurgesteld wordt. Dus als er binnen die week geen change is en dat komt vaker voor dan verliest Google interesse en komt je weer op een maand of 6 weken te staan.
Met priority geef je aan hoe belangrijk de pagina is ten opzichte van de rest van de website. Het is een getal tussen 1 en 10 gedeeld door 10. Dus 0.1 tot en met 1.0 Let op! Het zijn Amerikanen dus 0 punt 1 en geen komma.
Een XML sitemap kan je opbouwen met PHP SimpleXML. Het aanmaken van een nieuw XML document werkt met:
$xml = new SimpleXMLElement
Daarbij worden een aantal zaken aangegeven.
Er kunnen voor 1 XML document meerdere namespaces zijn. Deze namespaces kunnen verwijzen naar een XML "handleiding" waaraan de namespace moet voldoen. Bij de standaard XML sitemap kan je in eerste instantie terecht met de standaard namespace.
http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9
Het maken van een sitemap kan met een eenvoudige loop. Vaak zal je een query doen op de database van het CMS om een lijst te maken van de pagina's. Let op! Een lege URL crashed je sitemap. Google stopt dan met lezen van je sitemap. Het moet wel foutloos.
$url = $xml->addChild('url'); $loc = $url->addChild('loc',$loc); $dat = date('Y-m-d\TH:i:sP'); $loc = $url->addChild('lastmod',$dat); $loc = $url->addChild('changefreq','weekly'); $loc = $url->addChild('priority','0.8'); |
Door de loop te voltooien ontstaat er een mooie lijst met alle url's van je website.
Een video sitemap is verstandig om toe te voegen wanneer je veel video's gebruikt. Google denkt namelijk dat het toevoegen van video aan je website je website aantrekkelijker maakt. Een video sitemap voegt wel een nieuwe namespace toe aan je XML sitemap. Een dat is voor veel programmeurs een probleem. Ben jij een programmeur die dat geen probleem vindt? Mooi! Dan zijn wij op zoek naar jou!
Door naar de uitleg. De XML namespace die je wilt toevoegen is:
xmlns:video="http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1"
Daarmee kan je aan de url van bovenstaande een video element toevoegen. Een video element in je XML sitemap ziet er minimaal zo uit:
<video:video> <video:thumbnail_loc>https://www.example.com/thumbs/345.jpg</video:thumbnail_loc> <video:title>Grilling steaks for winter</video:title> <video:description> In the freezing cold, Roman shows you how to get perfectly done steaks every time. </video:description> <video:content_loc> http://streamserver.example.com/video345.mp4 </video:content_loc> <video:player_loc> https://www.example.com/videoplayer.php?video=345 </video:player_loc> </video:video> |
Het toevoegen van een sitemap met video's in je XML sitemap generator is met SimpleXML minder voor de hand liggend dan je op het eerste gezicht zou denken. Heb je minder dan 10 video's op je website dan is het wellicht handig om een aparte XML video sitemap te maken. Scheelt een hoop kopzorgen.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
ing Robin Louwerse
0633130538
robin@basecode.nl
https://i3c.nl
Graaf Engelbertlaan 75
4837DS Breda
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Software onwikkeling sneller en goedkoper door modulair maatwerk. Op maat voor uw proces door onze software developers.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Software ontwikkelen kan veel goedkoper
Waarom een nieuw CMS we hebben toch Wordpress
Een Google sitemap maken
Keuze voor ontwikkelplatform met PHP
Blog platform of blogplatform
Jij bent die gedreven CMD-er met HBO opleiding en gedegen kennis van HTML, CSS en Javascript/Typescript
Jij bent die gedreven PHP programmeur met HBO opleiding en gedegen kennis van complexe arrays, PHP, JSON, SQL, XML, XBRL. Je kunt coden als de beste en hebt geen 9 tot 5 mentaliteit.
Een Google sitemap XML zorgt dat Google al je pagina's op de website goed kan vinden.
PHP en SQL programmeur. XML en namespaces.
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.