Een publicatie van: dhr ing Robin Louwerse
In 1997 veranderde de wetgeving. Een bedrijf kon er niet langer vanuit gaan dat contractors / toeleveranciers de werknemers voldoende hebben geschoold op het gebied van veiligheid. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het veiligheidsbewustzijn van mensen die op het terrein moeten werken. Dat geldt van de plantsoenendienst tot en met de directie. Scholen op het gebied van veiligheid is daarmee een hele taak. Van hoogopgeleid tot lager opgeleid, iedereen moet hetzelfde niveau zodat in het geval van calamiteiten iedereen zelfstandig kan handelen.
In eerste instantie digitaliseerde we de reguliere videofilm. Dat werd in stukken geknipt, en ieder blok werd voorzien van vragen. Personeel en contractors die op het bedrijventerrein werkzaamheden moesten verrichten kregen de film te zien, de vragenblokken te beantwoorden en iedereen, dus ook de kantoormensen en de directie, moesten slagen met een 8 uit 10.
Het in stukken knippen is technisch niet zo moeilijk, maar de context en de leerdoelen moeten ook duidelijk zijn. Daarom hebben wij met onze didactisch specialist leerdoelen verwerkt naar scripts en op basis van deze scripts met acteurs specifieke filmmodules gemaakt per onderdeel. De onderdelen waren complex. Als voorbeeld is de veiligheidinstructiefilm voor internationale chauffeurs in mime gemaakt. Een mimische film is zonder gesproken woord. Alleen via beeld de gevaren en handelingen kenbaar maken.
Dat bleek in de praktijk heel goed te werken, voor die doelgroep. Maar er waren meer specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld: bepaalde contractors kwamen alleen laden en lossen, maar andere contractors moesten ook lassen en slijpen op het bedrijfsterrein. In de petrochemie zijn op het terrein vaak zones aangegeven, bijvoorbeeld een zone met verhoogd explosiegevaar. Lassen en slijpen in een ex-zone kan natuurlijk niet veilig. Dit illustreert de noodzaak om ook binnen de doelgroepen te differentieren in de instructiefilms voor veilig werken.
Daarom is besloten om een algemeen stuk film te maken ter introductie en kennismaken met het terrein, en losse films die per instructie doelstelling via een interactief menu kan worden gekozen. Dit zorgde voor een flow van kleine filmfragmenten die per doelgroep aan elkaar worden geregen, om zo toch een ervaring te hebben van een logische film.
De ontwikkelingen online hebben niet stil gestaan. En ook de roep om betere doorstroming, minder oponthoud en minder drukte aan de poorten tijdens specifieke situaties vroegen meer en meer om het op afstand kunnen scholen van contractors en eigen personeel.
De evoluatie is dus verder gegaan. De instructies zijn gekoppeld aan een LMS. Een "leerlingen management systeem". Vanuit het LMS kunnen klassikaal of individueel instructies worden geselecteerd om zo tot een instructiepool te komen. Deze instructiepools worden voorzien van vragenblokken die uit 1 of meerdere vragen bestaan per leerdoel. Op die manier worden de "studenten" e.g. directie, contractors, logistieke bedrijven, toeleveranciers, plantsoenendienst en eigen personeel (kantoren) voorzien van specifieke sets met leerdoelen met bijbehorende vragen. Deze toetsen kunnen tijdens toetsmomenten individueel of klassikaal, op het terrein of op afstand worden afgenomen.
De laatste ontwikkeling is het combineren van het CRM (contacten beheer) met het LMS (leerlingen management) en CMS (contentbeheer) naar een specifieke leeromgeving. Daarbij kunnen diverse gestandariseerde toetsvormen worden samengevoegd tot 1 toetsbare leeromgeving die in digiboek vorm kan worden afgenomen. De digiboekvorm biedt een interactieve multimediale omgeving waarmee tekst, beeld, video, audio, vraagmethodieken en toetsmethodieken naar wens kunnen samengevoegd voor een klassikale of individuele oplossing. Dit komt ten goede aan de leerresultaten en dus ook het individuele veiligheidbewustzijn en kennis van:
Hebt u ook een specifiek leerdoel binnen de organisatie, vraag het gerust. Wij komen graag met u in gesprek.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
dhr ing Robin Louwerse
06226555992
info@tmmg.nl
https://tmmg.nl
Maasdijk 246
4827MA
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Software onwikkeling sneller en goedkoper door modulair maatwerk. Op maat voor uw proces door onze software developers.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.