TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Hosting, de goedkoopste toch? Wat maakt dat nou uit?

Publicatie

29 Mar 23

Gewijzigd

29 Mar 23

Categorie

techniek

Specialist

dhr ing Robin Louwerse

Hosting, het is iets dat erbij moet toch? Of is er meer? Het kiezen van de juiste hosting is mega belangrijk.

Een publicatie van: dhr ing Robin Louwerse

Als hosting dan zo belangrijk is, waar moet je dan op letten? Een aantal aspecten komen aan bod in deze publicatie.

Samenvatting

Bij Basecode heb je al managed hosting vanaf 59,- ex BTW per jaar. Inclusief SSL, webserver, database en opslag. Voor 28 euro extra heb je ook e-mail. Dat maakt het dan 87,- ex BTW per jaar.

https://basecode.nl/hosting.php 

Het marktaandeel van de mailreuzen

Zodra je met je eigen bedrijf begint loop je al snel tegen "opslag" en "delen" vraagstukken aan. Laagdrempelig aanbod is dan Google cloud opslag of Microsoft drive. En als je daar eenmaal aan begonnen bent dan wordt je naar binnen gezogen in de enorme fabriek van deze aanbieders. En daarna vechten ze elkaar de tent uit. Mail van Microsoft komt niet aan bij Gmail en andersom. Daarnaast markeren ze alles wat van buiten komt als spam. De essentiele vraag die je jezelf moet stellen: waar wil ik mijn mail?

Maar maak die beslissing juist, want als je er eenmaal aan vast zit is het moeilijk alles weer los te maken.

E-mail

E-mail is onderdeel van je hosting. En e-mail is iets waar je geen gedoe mee wilt. Waar je de mail onderbrengt is dus een belangrijke eerste keuze. Ga je gebruik maken van een mailclient op je computer? Of wil je lekker online je mail bekijken?

POP of IMAP

Bij POP haalt de computer de mail op bij de mailserver en slaat die lokaal op. Dat is handig want dan heb je ook een backup van je mail lokaal staan. Alleen, als je alles in mappen in wilt delen, dan zal als je de hosting verhuisd alle mappen opnieuw moeten indelen. Die backup komt dan erg goed van pas.

Bij IMAP blijft de mail op de mailserver, en zullen ook alle mappen die je gebruikt op de mailserver staan. Je hebt "geen" lokale opslag. Uiteraard zal je computer een lokaal tijdelijk bestand bijhouden, maar dat werkt bij IMAP net iets anders.

Webmail

Er bestaan talloze webmail clients erg handig als je onderweg bent. Je kunt via de webmail zonder eerst te synchroniseren je mail lezen. Maar meestal zijn het wat simpeler mailclients en soms is er alleen een tekstweergave van de mail. Het ziet er vaak wat minder mooi uit.

 • Squirrelmail: een technische webmailclient. Geen html opmaak in de weergave.
 • Roundcube: Webmail client met html opmaak in de weergave.
 • Horde: een ouderwets goede webmail client. Geen html weergave.

Encryptie

Er bestaan ook mailclients die end-to-end encryptie toepassen of zelfs versleutelde bestanden aan kunnen. Een bekende is "Pegasus mail" die met PGP (pretty good privacy) kan werken.

De e-mail component van de hosting

Bij de hosting moet dus een keuze worden gemaakt. De manier dat Microsoft het aanpakt met Office 365 is een erg aggressieve manier van marketing. Als je er eenmaal in zit kom je maar heel moeilijk weer los. 

Google doet het met Gmail net wat subtieler. Maar ook daar kom je al snel in de problemen als je tussen verschillende accounts wilt kunnen schakelen.

Kies dus gewoon de e-mail die bij je (managed) hosting hoort. Je hebt dan een e-mail adres met je eigen domeinnaam in de naam.

De website component van je hosting

Als je een website wilt dan wil je ook beveiliging. Je zult er tegenwoordig niet aan (willen) ontkomen om geen beveiligde verbinding te hebben met je website. HTTPS is daarbij het sleutelwoord. Om de extra S op je HTTP verbinding te krijgen moet je een SSL certificaat hebben. Een SSL certificaat bestaat al "gratis". Let's Encrypt is een bekende gratis SSL. Let's Encrypt moet iedere maand worden vernieuwd en dat gaat niet altijd lekker vanzelf.

Een andere optie is een betaald SSL certificaat. Meestal is dat certificaat per jaar. Langere geldigheidsduur kan je wel kopen, maar dan moet je elk jaar toch weer "verlengen". Dus veilig gezegd is de meer dan 1 jaar een administratieve waarbij het technisch ieder jaar wat onderhoud nodig heeft. Een betaalbaar betaald SSL certificaat is Comodo/Sectigo. Het certificaat zelf is tientjeswerk, alleen moet zoals gezegd een technieker daar jaarlijks iets aan doen. De bent dan beide op www.domeinx.nl en op domeinx.nl beveiligd. Wil je ook subdomeinen dan bestaan daar ook SSL varianten voor. Dus eerst even informeren. Je kunt maar 1 certificaat per domein.

Hebben we alles? Nee, je wilt een website of een webshop. Dus ga je marketing doen. En als je marketing wilt dan moet je meten om het goed te doen. Dan wil je ook een database. Gangbaar voor websites is wel een mysql database. Alles bij elkaar kom je uit op:

 • domeinnaam
 • SSL
 • webruimte
 • bandbreedte
 • database
 • e-mail

Een webserver dir dit heeft is vaak een LAMP of WAMP server. De L of de W staat voor Linux of Windows. De AMP staat voor Apache, MySQL en PHP. Eenvoudig beheer is ook slim omdat dat kosten voorkomt. Dan is Direct Admin, Plesk cPanel of dergelijken erg handig.

Een website heeft minimaal 4GB aan interne opslag nodig. En een stukje van een virtuele processor. Gangbaar is 2 tot 4 cores.

ZZP en KB uit MKB

Voor het kleinbedrijf (ZZP en KB) is het beter en goedkoper om een hosting te nemen bij een hostingpartij. Als je er verstand van hebt dan kan je een hele hoop zelf. Vergis je echter niet in het beheer van webhosting.

 • AWS, Google Cloud en Azure: Dit zijn gedegen en veelzijdige aanbieders waar nagenoeg alles kan worden ingericht. Dit is echter een duurdere optie en niet perse geschikt voor ZZP en KB.
 • TransIP: een goede degelijke hosting partij. Klantenservice via een intern berichtensysteem. Technische antwoorden. Bij TransIP kan je ook terecht voor infrastructuur hosting aspecten als loadbalancer en dergelijke. TransIP heeft daarnaast diverse ISO en ISA certificaten.
 • Xynta: Xynta is een goede degelijke hosting partij met verstand van zaken. Eigen hardware en IP adressen.
 • KPN biedt ook hosting. Bij KPN wil je als kleine partij wegblijven.
 • Basecode: Basecode is een hosting partij die service op hostingplatformen biedt. Daarmee kunnen zowel webhosting als cloudhosting worden ingericht.
 • Bij prijsvechters als: Versio, Flexwebhosting, Hostnet, Vimexx, Cloud86, Strato, bHosted en dergelijke ben je een nummer. Verwacht er niet teveel van de techniek, kundigheid noch van de support. Het is goedkoop, en zoals het gezegde "if you pay peanuts, you get nuts".

De prijsvechters hebben zeker een markt. Het is ook niet de bedoeling om te namen en shamen. Het hoort in het lijstje overwegingen en imho ben je als ZZP en KB beter af met een hostingpartij die je kan helpen met je vraagstukken en je niet met een "te technisch antwoord" overbluft of zelfs met een kluitje het riet instuurt.

Veiligheid

Wanneer je webhosting hebt voor je website of webshop, dan moet je ook wat dingen eisen:

 • Dagelijks logfiles nakijken. Plus logrotatie.
 • Fail2Ban installeren. Plus incremental.
 • Firewall.
 • Inkomend en uitgaand spamfilter.

Wil je meer weten of heb je hogere eisen aan je webhosting zoals loadbalancing, high availability, uptime garanties en SLA, synchronisatie tussen datacentra en dergelijke. Het begint met de paarse knop hieronder.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf